Natuur

Voor natuurliefhebbers is van alles te doen in de regio: fietsen langs de bloeiende bollenvelden, zeehonden kijken op de Waddenzee (de Waddenzee is werelderfgoed), kanoën door de wateren van de polders of het bezoeken van diverse natuurgebieden (’t Zwanenwater, Het Robbenoordbos, Het Wildrijk etc.).
Tussen de kusten (IJsselmeer en Noordzeekust) ligt een uitgestrekt gebied met polders en dijken.
Een van deze dijken is de historische Westfriese Omringdijk (126 km lang).

 

Strand

Noord-Holland heeft brede stranden. Het is dan ook heerlijk vertoeven langs de kust. De branding nodigt uit om te zonnen, te wandelen, van de zonsondergang te genieten of om te relaxen bij één van de vele horecagelegenheden.
Op tien autominuten rijden van Dirkshorn ligt het dichtstbijzijnde strand: Sint Maartenszee. Verdere kustplaatsen in de buurt zijn;
Petten aan Zee, Hargen/Camperduin, Callantsoog,

Groote Keeten, Julianadorp aan Zee.

Schagen

Schagen staat bekend om de Westfriese gemoedelijkheid.
Het stadje heeft een groot overdekt winkelcentrum, een mooie winkelstraat en veel horeca.
Vooral rondom de grote kerk zijn vele kroegjes te vinden.
Op donderdagen in juli en augustus staat Schagen in het teken van de Westfriese folklore, de unieke optocht met historische rijtuigen en een bonte stoet van in origineel Westfriese klederdracht gestoken Schagenezen.

Alkmaar

Alkmaar is de stad voor een dagje uit. Niet alleen om de kaasmarkt te bezoeken en van de historische sfeer te genieten, maar ook om te shoppen. Alkmaar mag zich dan ook al jaren één van de beste winkelsteden van Nederland noemen. De stad biedt een diversiteit aan winkels, musea, restaurants en kroegjes. De kaasmarkt is iedere vrijdagmorgen te bezoeken, van begin april t/m begin september. Ook de boottochtjes door de Alkmaarse grachten vormen een trekpleister.